272015Oct

Oboseala te face victimă

Contractele de muncă benefice includ după încheierea programului de muncă și un program minim de 7-8 ore de odihnă!

Trăim într-o lume aflată într-o continuă evoluție, unde fiecare detaliu are rolul său esențial. Ne dorim să putem avea reușite pe toate planurile, în special pe cel profesional și suntem uneori dispuși să facem compromisuri în cea ce privește perioada de odihnă necesară. Orele de odihnă dacă sunt schimbate cu ore de muncă nu sunt favorabile nici unei persoane, deoarece se ajunge la un surmenaj, iar pe termen lung acest lucru duce doar la apariția de probleme. Fiecare dintre cei care sunt dispuși să achite acest preț trebuie să analizeze foarte bine consecințele și să înțeleagă că oboseala la locul de muncă face doar victime.

Locul de muncă este locul unde ne petrecem o bună parte din programul de zi cu zi, motiv pentru care este necesar să avem un tonus fizic și psihic ridicat pentru a putea să ne bucurăm de zile pline de energie. Dacă vrem să fim mulțumiți de fiecare zi de lucru și să ne facă plăcere să mergem la muncă, este important să începem ziua plini de energie și să eliminăm orice sursă de oboseală, fie că este fizică sau psihică.

Dacă începem ziua de lucru fără să fim odihniți, înseamnă că noi înșine suntem de acord să ne supunem unui “chin”. Vom avea din cauza oboselii o zi mai puțin spornică și astfel nu mai reușim să sesizăm riscurile care pot apărea și nu mai avem resurse necesare în fața problemelor zilnice.

În momentul în care mergem la muncă obosiți, riscăm să punem în pericol atât viețile noastre, cât și pe cele ale colegilor noștri, prin diverse accidente care se pot întâmpla la locul de muncă.

Trebuie să înțelegem că nu putem avea rezultatele dorite și astfel nu putem vorbi de performanță sau calitate, când suntem obosiți. Colectivele de angajați care suferă de oboseală cronică sunt supuse stresului cauzat de imposibilitatea de a face față  chiar și celor mai simple cerințe de la locul de muncă, iar în plus, din cauza extenuării, se ratează oportunități importante în carieră.

Ce reprezintă oboseala?

Oboseala este un mecanism de autoapărare al propriului organism. În acest mod organismul ne trage un semnal de alarmă privind atingerea unor limite pe care el nu le poate depăși. Starea de oboseală este un fenomen care apare în urma suprasolicitării organismului și a depunerii unui efort prelungit pe parcursul unei activități.

Stresul aduce oboseală psihică

Cu toții auzim  frecvent, în tot ce înseamnă media (radio, televizor, ziare, reviste) termenul de stres, însă câți dintre noi luăm măsuri în privința aceasta?

Cuvântul “STRES” a fost folosit pentru prima dată în anul 1936, de fizicianul Hans Selye. Definiția termenului fiind ” reacție anormală a organismului față de un factor extern” a fost formulată de un specialist în imunologie, Ester Sternberg, în cartea sa “Spații tămăduitoare: știința locului și a bunăstării.” Stresul este omniprezent în lumea în care trăim, însă pentru a-l înlătura definitiv trebuie să avem timp sa ne cunoaștem pe noi înșine și să înțelegem ce efecte negative poate avea asupra noastră.

Nivelul ridicat de stres și oboseală pot duce la o creștere mare a  bolilor precum: diabetul, afecțiunile cardiace și obezitatea.

Potrivit Institutului Benson-Henry pentru Medicina Mintii și a Trupului, din Spitalul General Massachusetts, se estimează că între 60 și 90% din vizitele medicale au ca scop tratarea bolilor cauzate de stres.

Stresul și oboseală distrug atât viața personală cât și cea profesională

Conform unui studiu întocmit de Institutul de Cercetare al Armatei Walter Reed, privarea de somn duce la scăderea nivelului inteligenței emoționale, a respectului de sine, scade empatia față de cei din jur, calitatea relațiilor interpersonale, gândirea pozitivă și autocontrolul. Potrivit aceluiași studiu singurul care crește este încrederea în superstiții.

Astfel, pe scurt, ne distrugem viața personală, motiv pentru care s-a ajuns și la creșterea ratei de divorțuri, se apelează la automedicamentație și la creșterea numărului de boli depresive severe. Aceste efecte devastatoare se datorează extenuării cauzate de stres și oboseală, extenuare pe care filozoful belgian Pascal Chabot o numește “maladia civilizației noastre” și “este o afecțiune care, precum o oglindă, reflectă anumite valori excesive ale societății noastre”.

Oboseala și stresul nu au loc de muncă!

De obicei, sursele majore de stres duc la epuizare, depresie și scăderea productivității muncii. Stresul cauzat de locul de muncă poate influența sănătatea și viața individului în afara serviciului. Nivele scăzute de stres pot trece nedetectabile, nivele ușor mai mari pot avea un efect pozitiv, ajutând individul să devină mai eficient și mai creativ, în timp ce nivelele mari pot fi dăunătoare, ducând uneori la boli cronice.

Efectele stresului și ale oboselii asupra stării de sănătate

În cazul în care nu se dispune de concediu de odihnă mai mulți ani la rând poate apărea sindromul oboselii cronice. Acesta este caracterizat prin oboseală severă sau extenuare, care împiedică efectuarea activităților cotidiene obișnuite. Mai există și alte simptome, dar cel principal este oboseala, care durează de cel puțin 6 luni. Unele persoane se confruntă cu acest sindrom timp de ani de zile.

Alte simptome pe termen lung includ:

  • uitarea, pierderea memoriei, stare confuzională sau dificultate de concentrare
  • dureri de gât
  • ganglioni limfatici ușor măriți la nivelul gâtului sau axilei
  • dureri musculare
  • dureri articulare fără roșeață sau tumefiere locală
  • cefalee (durere de cap) ale cărei caractere sunt diferite de cele din trecut
  • somn neodihnitor (la trezire persoana se simte obosită).

Odihna, ca și activitate, este un factor esențial pentru păstrarea sănătății. Aceasta influențează atât performanțele profesionale, intelectuale, fizice, cât și relațiile interumane. Odihna este indispensabilă menținerii unei stări de sănătate optime, precum și pentru scurtarea perioadei de refacere a organismului în timpul unor boli ca pneumonia, gripa, traumatisme.

Redefinim împreună stresul și oboseala, fără să ne luptăm cu timpul nostru

Stresul și oboseala pun la pământ orice om și afectează grav sănătatea. Naufragiul petrolierului Exxon Valdez, explozia navei spatiale Challenger, precum și accidentele nucleare de la Cernobil și Three Mile Island, toate au avut loc din cauza privării de somn și reprezintă accidente plătite prea scump.

Cu toții ne confruntăm cu aceleași probleme, unii într-o măsură mai mare, alții mai scăzută – probleme precum: stresul cauzat de supraîncarcare, de muncă în exces, de dependența de mijloacele de comunicare existente, ajungând să ne rupem de legătura cu noi înșine din scuza lipsei de timp, și nu mai interacționăm cu cei din jur tot din aceasta cauza. Însă în această situație trebuie să ne redefinim viețile noastre, care sunt dominate de stres și de oboseală și să ne regenerăm, să ne încărcăm bateriile. Chiar dacă, majoritatea dintre noi ne dorim să avansăm în cariera, trebuie să fim raționali și să nu fim dispuși să plătim un preț prea mare.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *