162015Jul
Cum putem lupta împotriva obezității

Cum putem lupta împotriva obezității

Corpul personal reprezintă propriul brand/ imaginea publică a noastră

Modul în care arătăm își are originea în alegerile pe care le facem și care provin din interior, aspectul fizic al fiecăruia dintre noi, luând naștere ca și o formă de manifestare exterioară a gândurilor. Forma corpului proporțională, tonusul zilnic pe care îl avem, vitalitatea, starea de bine, încrederea în propria persoană toate formează o imagine personală, una doar a noastră. Aceste atuuri ne asigură un brand personal de invidiat, reușind astfel să ne diferențiem prin particularități excepționale, de cei din jur. Mai mult de atât, aceste puncte forte trebuiesc să se regăsească printre argumentele cele mai solide, care să stea la baza motivației oamenilor obezi pentru a porni și a duce la bun sfârșit lupta cu kilogramele.

Avem nevoie să ne respectăm organismul nostru și să avem grijă de modul în care arată corpul, dar acest lucru trebuie făcut într-un mod cât se poate de responsabil.Suntem singurii responsabili, în mod direct, de starea organismului, în aceeași măsură în care suntem responsabili și de luarea măsurilor necesare în caz de probleme de sănătate.

În cazul în care se ajunge la anumite exagerării, în ceea ce privește transformarea radicală a propriului organism, în procese care nu sunt justificate și nu sunt fondate, bazate doar pe dorința de a-i impresiona pe ceilalți, recomandarea noastră este să fie stopată imediat această acțiune.

Suntem cu toții liberi în luarea deciziilor referitoare la organismul nostru, dar persoanele echilibrate vor înțelege de la bun început, că așa numitele rețete miraculoase de transformare/slăbire/tonifiere a organismului în cel mai scurt timp și fără efort sunt total dăunătoare pe termen lung.Intervențiile forțate asupra schimbării formei și aspectului organismului, va face ca organismul să sesizeze lucrul respectiv ca și pe un pericol. Iar, datorită rolului pe care care îl are și anume, rol de protector al organelor și implicit a noastră, propriul organism va lua pe viitor măsuri împotrivă unor astfel de diete severe care destabilizează serios sănătatea.

Obezitatea este o problemă care se poate rezolva

Orice problemă medicală care nu este incurabilă se poate rezolva, la fel și obezitatea se poate elimina cu succes, deși mulți tind să devină pesimiști din cauza informațiilor referitoare la gradul ridicat al obezității din prezent. În ultimele trei decenii, obezitatea în rândul populației s-a triplat, inclusiv în România s-a ajuns la un procent de 25% din populație care reprezintă categoria celor obezi.

În lupta împotriva obezității trebuie înțeles, că nu trebuie apelat doar la un regim alimentar, ci la un întreg stil de viață sănătos care să includă obiceiuri alimentare corecte, mișcare zilnică și exerciții fizice, o gândire pozitivă și recâștigarea încrederii în sine. Pentru a elimina efectul, trebuie mai întâi stabilită cauza obezității, iar apoi fiecare persoană, care vrea să aducă schimbarea, trebuie să privească partea cu beneficii care le poate obține și să nu cedeze în fața tentațiilor alimentare sau să nu mai apeleze la alimente, ca și la un loc de refugiu.


Luptă împotriva obezității se bazează și pe suportul moral și emoțional al fiecăruia dintre noi

Deși de multe ori nu putem să înțelegem de ce unii oameni sunt obezi sau supraponderali, nu trebuie sa stăm nicio secundă în tabăra celor care sunt critici sau indiferenți, ci să ne implicăm activ, să-i sprijinim pe cei care ne sunt alături și care au început lupta cu kilogramele. Acest episod, în viața persoanelor obeze, presupune un început stresant, iar în cazul în care ei nu beneficiază de suportul celorlați și sunt izolați, au tendința de a renunța fără a avea rezultate. Motiv pentru care, este important să fim acolo, când este nevoie de noi, pentru consiliere și suport în schimbarea unui stil de viață sedentar, nesănătos, iar aceste episoade ne vor aduce aprofundarea relațiilor interumane pe care le avem.

Ce înseamnă ținta zero – obezitatea?

Din punct de vedere medical, obezitatea reprezintă creșterea excesivă a țesutului adipos (gras), prin creșterea greutății cu peste 10% de greutatea ideală. Diagnosticul de obezitate se stabilește determinând valoarea indicelui de masă corporală (IMC), care se calculează cu formula: greutatea (kg) / înălțimea la pătrat (m).

În funcție de indicele de  masă depistat se stabilește gradul de obezitate conform valorilor de mai jos:

VALORI IMC

  • 18,49 sau mai putin – Subponderal
  • intre 18,50 si 24,99 – Greutate normală
  • intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal
  • intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)
  • intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)
  • 40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă

Care sunt cauzele obezității?

Acumularea excesivă de grăsimi în organism se datorează unor multiple cauze: consumului mai mare de alimente decât nevoile fiziologice ale organismului, deficiențelor metabolice, datorită stresului, predispoziției ereditare, sedentarismului, alcoolismului, traumelor psihice și nervoase, cauzelor endocrine, factorilor congenitali (existenți de la naștere) etc.

Obezitatea pune viața și sănătatea în pericol!

Obezitatea duce la complicații severe care uneori sunt chiar fatale și afectează în mod evident calitatea vieții pe toate planurile: profesional, social, personal și intim. Obezii au astfel tendința de a limita relaționarea cu alte persoane din jurul lor, au șanse mai mici de realizarea profesională sau familială, confruntându-se cu discriminări legate de aspectul fizic, dar și o tendință de scădere a stimei de sine și a încrederii în propriile forțe.

Persoanele cu obezitate prezintă un risc crescut de a dezvolta mai multe condiții patologice care pot determina scăderea calității vieții și deces prematur. Obezitatea este asociată cu peste 30 de afecțiuni, iar evidențele științifice au stabilit o relație strânsă între cel puțin 15 dintre acestea. Printre acestea se numără: diabetul, hipertensiunea și bolile cardio-vasculare precum infarctul, afecțiunile respiratorii precum insuficiența respiratorie, infertilitatea, afecțiunile articulațiilor, bolile varicoase, tulburările digestive, crește riscul de apariție a cancerului (ex. cancerul de colon, prostată, rect, ovare).

Fiecare dintre cei care își doresc să își recâștige dreptul la o viața frumoasă și cu realizări câștigă lupta împotriva obezității!

Obezitatea ia dreptul la o viață normală și ucide bucuriile pe care le oferă viața prin impactul său devastator asupra indivizilor, căzuți prada propriilor greutății . Dar oricine decide să lupte, de fapt ajunge să fie mult mai aproape de o viață așa cum a visat-o, schimbându-și rolul, din prizonier al propriei greutății în cel al unui adevărat învingător, pregătit să trăiască la maxim clipele de viață. Iar, pentru ca visele să devină victorii, vă recomandăm să numai ezitați să luați atitudine și să acționați din secunda doi. Este esențial ca lupta cu kilogramele să înceapă înainte de agravarea situației, reușind astfel să vă rescrieți propria poveste de viață într-una cu un final cu adevărat victorios.






Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *