112015Feb
Secretele unei prevenții corecte a bolilor respiratorii de sezon

Secretele unei prevenții corecte a bolilor respiratorii de sezon

Sezonul rece favorizează creșterea infecțiilor respiratorii de sezon, precum: gripa, virozele, răceala (guturai), desi acestea pot să apară și în alte anotimpuri. Din cauza acestui motiv, fiecare dintre noi trebuie să dezvolte o prevenție corectă, pentru a evita îmbolnîvirea fiind nevoie să fim mereu atenți la protejarea sănătății noastre pe durata sezonului rece.

Anotimpul rece favorizează apariția bolilor respiratorii prin următoarele condiții de care trebuie să ținem cont :

  • prezența temperaturilor scăzute și umiditatea ridicată, acestea fiind mediu în care se dezvoltă și se ajunge la răspandirea cu rapiditate a virusurilor,
  • inhalarea aerului rece, răcește și împiedicî mucoasele căilor respiratorii să reacționeze eficient la atacul virusurilor,
  • schimbarile bruște de temperature destabilizează organismul nostru și duce la o imunitate extrem de scăzută.

MANUALUL CELOR 12 SOLUȚII PENTRU O PREVENȚIE CORECTĂ A BOLILOR RESPIRATORII ALE SEZONULUI RECE

Cu toții trebuie să ne formăm o conduită sănătoasă de viață și să adoptăm următoarele soluții pentru o prevenție corectă zi de zi. Aceste reguli de bază au fost special concepute, de echipa noastră, sub forma “unui manual”, ele se bazează pe următoarele aspecte de acționare:

1.Vaccinează-te ! – vaccinul antigripal ne conferă protecție împotriva virusilor gripei, iar dacă se contactează virusul gripei, în cazul în care persoana respectivă e vaccinată, se va face o forma ușoară a bolii;

2.Respectă regulile de igienă personală – spălarea obligatorie și frecventă a mâinilor mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave, folosirea batistelor igienice în caz de tuse sau strănut, suflarea corectă a nasului (alterativ când pe o nară, când pe alta);

3.Evită să atingi ochii, nasul și gura deoarece virusul se poate răspandi pe aceasta cale;

4.Dezinfectează regulat obiectele pe care le folosesc mai multe personae;

5.Aerisește frecvent încăperile (locuințele, locul de muncă, birouri);

6.Îmbracă haine potrivite sezonului, nu trebuie să neglijezi faptul că afară este frig. Este bine să iți protejezi corpul de temperatura scăzută;

7. Dezvoltă o imunitate crescută care iți asigură protecția zilnică. Dar pentru asta trebuie să ai o alimentaţie corespunzătoare, foarte sănătoasă cu fructe si legume multe;

8. Mănâncă sănătos și respectă un orar  regulat al meselor – Consumă zilnic alimente bogate în vitamine, minerale și fibre care sunt recunoscute pentru că tratează o serie de probleme de sănătate: sistem imunitar slăbit, digestie dificilă, stres, anemie, artrită, astm, oboseală cronică etc.

9.Consuma multe lichide – te ajută să nu te deshidratezi și mai ales să elimini rapid toxinele din organism. Antioxidanții din sucurile naturale de fructe sau ceaiurile din plante medicinale neutralizează radicalii liberi, fiind vitali pentru rezistența organismului la infecții.

10. Respectă un program adecvat de odihnă – somnul e important în refacerea organismului. Se recomandă evitarea activităților fizice solicitante, iar repausul la pat timp de una-două zile poate face adeseori minuni.

11.Misșcarea e vitală – mai ales în aer liber. Exercițiile accelereaza viteza cu care inima pompeaza sângele. De asemenea, exercițiile contribuie la creșterea capacității naturale a celulelor care distrug virusurile;

12. Adoptă un stil de viață echilibrat – din care să fie eliminate stresul și dezechilibrele emoționale.

Folosește zilnic, pentru a preveni imbolnavirea, alimente care sunt la indemana oricui:

  • Usturoiul – este unul dintre cele mai recomandate alimente împotriva răcelii, datorită proprietăților sale curative și antiseptice.
  • Iaurtul – previne apariția răcelilor prin stimularea sistemului imunitar și refacerea florei intestinale. Unii cercetători susțin că există o legătură directă între deficitul de vitamina D (care se găsește din abundenta în iaurt) și riscul crescut pentru gripă şi răcelile din sezonul rece. Consumat în fiecare dimineață, un pahar cu iaurt întărește imunitatea.
  • Varza – un aliment ieftin și usor de găsit indiferent de anotimp, varza este recomandată de specialiștii în imunologie, pentru conținutul bogat în antioxidanți, vitaminele A, C si E și în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor.
  • Ceaiul verde sau negru – conțin două tipuri de antioxidanți care distrug radicalii liberi ce atacă celulele, având o incontestabilî acţiune antibacterianî și antivirală.

Topul celor 5 plante care ne scapă de gripă:


1. Echinaceea – este un remediu extrem de popular împotriva bolilor de sezon, recunoscut datorită capacitățiilor de a fortifica sistemul imunitar.

2. Lămâia – datorită conținutului ridicat de vitamina C, lămâia este adevarată bombă împotriva gripei şi răcelii.

3. Socul – socul este considerat un stimulent al sistemului imunitar și actionează cel mai bine dacă este administrat de la primele simptome de boala.

4. Eucaliptul – acesta are capacitatea de a decongestiona căile respiratorii, de a calma tusea.

5. Ceapa – siropul de ceapa se recomandă când ești răcit și tusești, având proprietăți antivirale și de combatere a germenilor microbieni.


Concluzionand cele mentionate în acest newsletter trebuie să alegem să fim sănătoși în sezonul rece prin comportamnetul nostru zilnic și să adoptăm următoarele secrete:

  • un stil de viață sănătos și echilibrat;
  • o alimentație bogată în vitamine, minerale si fibre , alegând alimentele care ne întăresc imunitatea;
  • o igienă corespunzătoare;
  • aplicarea regulilor prezentate în “Manualul celor 12 reguli pentru o prevenție corectă a bolilor respiratorii ale sezonului rece.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *