182015Jun
Combaterea alergiilor simplu și eficient!

Combaterea alergiilor simplu și eficient!

Sezonul cald nu aduce alergii oamenilor pregătiți!

Sezonul cald reușește să ne aducă, an de an, zilele mult așteptate cu soare, zâmbete și energie pentru fiecare dintre noi, însă pentru unii dintre noi ne provoacă și apariția unor reacții inflamatorii deloc plăcute, cum ar fi:alergiile de sezon. Privind asupra definiției alergiilor, care reprezintă o reacție anormală a organismului la una sau mai multe substanțe, inofensive pentru majoritatea populației, putem să înțelegem exact ce anume trebuie să facem pentru a combate alergiile.

Suntem eficienți și luptăm cu adevărat împotriva alergiilor care ne pun probleme, în momentul în care ajungem să ne cunoaștem foarte bine organismul și la ce tip de substanțe dezvoltăm reacție alergică. Aceste substanțe poartă numele de alergeni, iar depistarea sensibilității, la tipurile de alergenii, este făcută printr-un test alergologic cutanat sau prin teste sanguine – numite teste alergen – specifice ale anticorpilor IgE. După ce sunt determinate substanțele care declanșează alergiile, trebuiesc luate o serie de măsuri de evitare a intrării în contact cu acestea.

Deși mulți, dintre cei care sunt alergici la polen, tind să devină descumpăniți și să creadă că este foarte greu să nu intre în contact cu polenul din aer, vă vom prezenta câteva sfaturi utile prin care puteți să evitați contactul cu polenul și să aveți o viață normală.

Trebuie înțeles corect termenul de alergii care reprezintă, practic, un exces de zel al imunității și care în comparație cu alte bolii grave, precum cancerul, rareori pun viața în pericol. Alergiile suprasolicită la maxim sistemul imunitar, fiind o sursă continuă de stres. În cazul în care apar anumite reacții alergice, de la cele respiratorii, la cele cutanate trebuie să ne adresăm unui medic, pentru a depista rapid, unde există o sensibilitate și ce măsuri ne pot ajuta.

Alegeți să vă adresați unui medic dacă apar unele dintre simptomele specifice alergiilor, precum:

  • congestie nazală și dificultăți de respirație
  • rinoree (curgere abundentă a nasului) – care se prezintă sub forma unui lichid clar și apare după 3 minute de la expuenerea la alergen
  • mâncărimea ochilor sau a feței
  • tuse seacă și iritativă
  • lăcrimarea abundentă și ochi roșii
  • inflamarea căilor respiratorii – care variază ca și gravitate, putând face respirația și înghițirea dificilă
  • strănut repetat
  • durere abdominală
  • crampe
  • vărsături
  • diaree
  • confuzie mentală sau amețeli

Să acordăm atenție sporită la tipurile de alergii, iar factorii declanșatori, să-i reducem până la eliminare!

  • Alergiile la fumul de țigară – fumul de țigară poate provoca atât reacții alergice la fumători, cât și la cei din jurul lor care ajung să prezinte o sensibilitate și să dezvolte mai multe infecții respiratorii decât în mod normal. În plus, fumul de țigară poate crește riscul complicațiilor alergice, cum ar fi sinusita, bronșita, dar și astmul.
  • Alergia la polen –  este un tip de alergie sezonieră ( putând aparea primăvara, vara și toamna) și de multe ori este regională, în funcție de flora prezentă în regiunea respectivă. Nivelul de polen diferă în funcție de oră, condiții meteo etc. De exemplu, în timpul și după o ploaie, concentrația de polen din aer este mult mai scăzută, timp în care se poate merge la plimbare în parc, fără să vă faceți griji din cauza polenului. Deși este mai delicată prevenirea expunerii la polen, polenul având un grad mare de răspândire, vă recomandăm să petreceți mai mult timp în interior în perioada de debut a primăverii. Evitați plimbările în aer liber, pe perioada când florile și pomii sunt înfloriți și evitați zonele cu copaci, care provoacă alergii, cum ar fi ulmul, pecanul sau nucul.
  • Alergia la acarienii din praf – acarieni sunt paraziți de mici diminensiuni care se hrănesc cu praf, a căror excremente plutesc în aer și care ajung să fie inhalate de oameni. Acarienii sunt peste tot unde se găsește praf, în casă (saltele paturilor, covoare, perdele), în spațiile de la muncă  etc. Statistic, peste 10% dintre oameni suferă de alergie la praf.
  • Alergia la gândacii de bucătărie – anumite proteine din saliva lor și fecalele lor amplifică severitatea simptomelor de astm la persoanele care sunt sensibile la gândacii de bucătărie.
  • Alergia la praful și mucegaiul din casă  – este produsă de praful și de sporii de mucegai din casă, nu neapărat de murdăria din casă.Când inhalează sporii de ciuperci din mucegai, persoanele alergice la mucegai pot manifesta simptome alergice, cum este rinita alergică. Pentru a menține aerul curat și lipsit de praf în casă, vă recomandăm, să scuturați țesăturile (covoare, lenjerie, perdele) cât mai des. Iar pentru a evita formarea mucegaiului în casă, vă recomandăm folosirea unui dezumidificator pentru menținerea umidității sub 50%.
  • Alergia la părul sau pielea descuamată a animalelor – alergia poate dura minim doi ani de când apare, iar manifestările durează până la 6 luni de la contactul cu animalul de companie. De evitat intrarea în contact cu animalele de companie, chiar dacă acestea au părul scurt pot aparea reacții alergice. Cercetătorii au descoperită că alergia este provocată de alergenii care se afla în proteinele din saliva animalelor și care ajunge pe blana lor, atunci când acestea își curăță cu limba blana.
  • Alergia la unele medicamente – din acest motiv este foarte important să evitați automedicamentația și să citiți de fiecare dată prospectele medicamentelor.
  • Alergia alimentară – există anumite persoane la care chiar şi o mică bucată din alimentul alergenic poate declanşa simptome, precum problemele digestive sau inflamarea căilor respiratorii, așadar nu trebuie să fie consumate cantități mari. Există situaţii în care o persoană este hiperalergică, astfel că o alergie alimentară mai puternică îi poate afecta chiar viaţa, făcând şoc anafilactic. Exemple de alimente care pot declanșa alergii alimentare: laptele, ouăle, căpșunile, migdalele, nucile etc.
  • Alergia la înțepăturile de insecte – se manifestă prin apariția unei zone roșii și a unei umflături în zona afectată de veninul insectelor.
  • Alergia la anumite produse chimice și toxice – se produc alergii respiratorii sau cutanate, în funcție de zona de contact. Alergiile cutanate provoacă boala numită dermatita alergică de contact.

Rinita alergică este cea mai des întâlnită formă de alergie!

Cea mai des întâlnită forma de alergie este rinita alergică provocată de polen. Pe lângă polenul de mesteacăn, arin, alun și ierburi, recent s-a constatat că și polenul de ambrozie și frasin provoacă senzația de alergie respiratorie și înroșirea ochilor. În momentul în care sunt afectați și plămânii, vorbim deja de astm, care poate apărea și la copii.

Există două tipuri de rinită alergică:

rinita sezonieră sau periodică numită febra fânului

– rinta perenă sau aperiodică care apare la contactul cu alergenii pe perioadă mai lungă, cum ar fi: mucegaiul, praful, alergenii de origine animală

Prevenirea rinitei alergice

Principala măsură de prevenire a rinitei alergice este evitarea expunerii la subtanţe alergene. Este recomandat să evitați mediile cu o igienă necorespunzătoare, mediile cu acarieni, polen, mucegaiuri.

Vă recomandăm folosirea saltelelor de pat cu huse antiacarieni, perne antialergice, evitarea covoarelor şi a draperiilor bogate în țesături, în dormitor și evitarea jucăriilor de pluş. În lupta cu combaterea alergiilor este necesară spălarea frecventă a lenjeriei de pat cu apă caldă la temperaturii mai ridicate, deoarece acarienii mor la 55°C. De asemenea, să se evite fumul de ţigară, anumite parfumuri, poluarea industrială, curenţii de aer şi variaţiile mari de temperatură, factori ce pot agrava simptomele rinitei alergice.

Prin combaterea eficientă a alergiilor existente și datorate unor serii de factori, vă puteți bucura de o viață normală, chiar dacă aveți o sensibilitate la anumite substanțe și produse alergene. Este important să apelați la toate resursele pentru a depista factorii respectivi și să urmăriți pașii care sunt prezentat puțin mai sus. În cazul în care aveți rinită alergică, apelați cu încredere la un tratament medicamentos, cu 15 zile înainte de a debuta primăvara, iar apoi vă puteți bucura din plin de sezonul cald și vă puteți face planuri pentru o vară de neuitat.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *