42019Apr
Vitaminele

Vitaminele

Vitaminele sunt substante chimice complexe care indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului uman si care, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate de catre acesta. Ele se gasesc in majoritatea alimentelor de provenienta naturala si sunt absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru.

Ele nu sunt distruse in procesul digestiv, fiind absorbite ca atare. De aceea toate vitaminele sunt eficiente atunci cand sunt administrate pe cale orala.

Vitaminele pot fi stocate in organism intr-o oarecare masura, de exemplu, vitaminele liposolubile sunt stocate in ficat si tesutul subcutanat, in timp ce vitamina C este stocata in cortexul suprarenal, etc.

Multe dintre vitamine sunt necesare in cantitati foarte mici, dar ele joaca un rol foarte important in cele mai multe reactii chimice in organism.  Ele nu sunt alimente, dar nici suplimente alimentare si nici nu ofera energie, desi nici un om nu poate trai fara vitamine

Vitaminele isi fac efectul in cantitati foarte mici. Prin urmare, nevoia totala zilnica este de obicei foarte mica. 

Vitaminele sunt partial distruse si partial secretate de catre organism. Insa sunt inlocuite, prin alimentatie, in momentul in care organismul simte nevoia de vitamine.

Vitaminele se clasifică în două mari grupe:

  • LIPOSOLUBILE : A, D, E. K (solubile în grăsimi).
  • HIDROSOLUBILE: Complexul B , Vitamina C (solubile în apă).

ROLUL VITAMINELOR HIDROSOLUBILE ÎN ORGANISM

Vitaminele de grupa B sunt implicate în numeroase procese metabolice, în special ale sistemului nervos și imunitar și în asimilarea substanțelor nutritive.

  Vitamina B1– anti beri-beri, reglează tensiunea arterială, implicată în buna funcționare a sistemului nervos;

  Vitamina B2și vitamina B7– mențin sănătatea unghiilor și a părului;

  Vitamina B3– scade colesterolul;

  Vitamina B5– asigură buna funcționare a sistemului nervos central, înlăturând stresul;

  Vitamina B6– ajută la formarea anticorpilor;

  Vitamina B9– esențială pentru formarea globulelor roșii, ajutând la prevenirea anemiei;

  Vitamina B12– ajută la asimilarea fierului, are acțiune antialergică și antalgică

ROLUL VITAMINELOR LIPOSOLUBILE ÎN ORGANISM

   Vitamina A– rol în vedere și în regenerarea pielii;

   Vitamina D– rol în metabolismul calciului și al fosforului;

   Vitamina E– rol de protecție împotriva oxidării celulelor, regenerarea pielii;

    Vitamina K– rol în coagulare.

SURSE DE VITAMINE


Surse naturale:

Vitamina B1 – cereale integrale, orez brun, gălbenuș de ou;

Vitamina B2 – cereale integrale, nuci, legume;

Vitamina B3 – carne, pește, alune, lapte, cartofi;

Vitamina B5 – gălbenuș de ou, somon, cereale integrale;

Vitamina B6 – carnea, cereale integrale;

Vitamina B7 – carnea, cereale integrale, ficat, sardinii, legume;

Vitamina B9 – verdețuri, rădăcinoase, lapte, somon;

Vitamina B12 – pește, ouă, lapte, carne, fructe;

Vitamina C – citrice, fructe de pădure, pepene galben;

Vitamina A – morcovi, dovleac, cartofi, carne, ficat, lapte;

Vitamina E – uleiuri vegetale, unt, ficat, gălbenuș ou;

Vitamina K – spanac, urzică, varză;

Vitamina D –  pește, ou, lapte.

DEFICITUL DE VITAMINE

Semne ale deficitului de vitamine:

  1. Buze uscate, crăpături ale colțurilor gurii, crampe și dureri musculare, oboseală : deficitde vitamine ale complexului B;
  2. Căderea excesivă a părului, iritații ale pielii, vedere neclară, afecțiuni dentare: deficitde vitamina A, E, K, D;
  3. Furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor, anemie, oboseală, insomnii: deficit de vitamina B6, B9, B12;
  4. Vindecarea lentă a rănilor, sângerări gingivale, dureri de articulații : deficitde vitamina C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *