82019Jul
Pregătit de vară?

Pregătit de vară?

Ce este insolația?

  Insolația reprezintă o stare de supraîncălzire a organismului ce apare atunci când temperatura mediului în care ne aflăm este foarte ridicată; este rezultatul expunerii prelungite sau necontrolate la soare asupra corpului insuficient protejat sau neprotejat.   

  Insolația este o stare care poate pune viața în pericol și care apare dacă organismul se supraîncălzește și nu poate să-și scadă temperatura.

 Organismul este conceput în așa fel încât, atunci când este expus la temperaturi suportabile sau la radiații solare puternice de scurtă durată, să își poată menține o temperatură optimă. Procesul prin care asigură acest echilibru se numește termoreglare, transpirația fiind esențială în acest angrenaj. Pe măsură ce temperaturile cresc, transpirația devine mai abundentă, astfel încât organismul să se poată răci. Însă transpirația excesivă cauzează deshidratarea. În cazul expunerilor îndelungate la soare pe timp de caniculă, organismul se supraîncălzește, iar metodele proprii de răcire nu mai funcționează, producându-se insolația. Persoanele care suferă de insolație ajung să aibă o temperatură de până la 40,5 grade Celsius, moment în care nu mai transpiră. Acesta este un semn că organismul este deshidratat și că nu se mai poate răci.

Cauzele insolației

    Insolaţia este o urgenţă medicală, ce apare în cazul expunerii prelungite în timpul verii la razele soarelui.

   Copiii, persoanele vârstnice şi persoanele supraponderale, la care procesul de termoreglare este mai puţin eficient, sunt cele mai expuse riscului de insolaţie. De asemenea, activitatea fizică intensă, umiditatea ridicată şi deshidratarea favorizează apariţia insolaţiei.

  Se instalează mai rapid atunci când temperatura ridicată a mediului înconjurător este însoțită de umiditate crescută, insolația fiind produsă de razele ultraviolete B.

Simptomele insolației

Primele măsuri în caz de insolație

Reguli simple pentru prevenirea insolației

  • acoperirea capului (pălărie, șapcă, echipament de protecție) atunci când lucrăm în soare;
  • alternarea expunerii la soare cu odihnă la umbră (10 minute la umbră pentru fiecare oră de expunere la soare)
  • reducerea consumul de cafea (duce la deshidratare);
  • purtarea de haine ușoare din fibre naturale în culori deschise (care concentrează radiațiile solare);
  • utilizarea de creme cu protecție solară mare la fiecare 1,5 ore pe zonele expuse;
  • supravegherea reciprocă a membrilor echipei – pentru echipele care lucrează în soare;
  • consumul a 3,5 litri de lichide pe zi (sunt interzise băuturile alcoolice întrucăt favorizează insolația) 

     

  • APĂ, APĂ ȘI IAR APĂ!!!

Pe perioada verii, în zilele cu temperaturi de peste 37 grade Celsius, se aplică ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 99 din 2000 (actualizată în 2018). 

Măsurile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se aplică pentru asigurarea protecției persoanelor încadrate în muncă în perioadele în care, datorită condițiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme (depășesc +37 grade C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *