232018Jun
De ce să fac sport?

De ce să fac sport?

Ce este activitatea fizică?

Activitatea fizică (A.F.) reprezintă orice mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, care necesită consum de energie și care are ca scop principal îmbunătățirea sănătății fizice și mentale.

 Fiecare dintre noi face, în cursul unei zile, mai multă sau mai puțină mișcare fizică. Dar nu întotdeauna reușim să facem suficient de multă mișcare pentru ca aceasta să ne ajute efectiv. De exemplu, este de admirat intenția de a coborâ pe scări două etaje la plecarea de la serviciu, dar pentru a beneficia de avantajele mersului pe scări ar trebui sa renunțăm la lift de mai multe ori pe zi și mai ales la urcare. Dar nici această mișcare fizică nu este suficientă pentru a înlocui un program de gimnastică zilnică – este doar ceva mai mult decât nimic.

   De ce ar trebui să facem mai multă mișcare fizică ?

  Efectul mișcării fizice asupra stării de sănătate depinde foarte mult de intensitatea, durata și frecvența acesteia. O parte importantă a beneficiilor efortului fizic se obține când depășim o anumită durată (10 minute) de efort fizic constant, efectele fiind optime când ajungem la o durată de 30 de minute pe zi. Pentru a ne menține în formă este ideal să facem mișcare cel puțin de cinci ori pe săptămână, introducând mișcarea în programul zilnic, într-un mod asemănător spălatului pe dinți sau al dușului.

  Există mai multe avantaje cât se poate de importante pe care le aduce activitatea fizică zilnică, acasă sau la locul de muncă. O activitate fizică moderată, îndrumată și executată corect, practicată zilnic, poate îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții dumneavoastră.

Care sunt cele mai dăunătoare mituri legate de activitatea fizică?

Este scump – ai nevoie de echipament, haine și încălțăminte speciale și bani pentru abonament la sală”. De fapt, e important să includem activitatea fizică în stilul nostru de viață: putem merge pe jos, urca scări, putem căra cumpărături, laptop și putem să ne bucurăm de parcuri și zone de agrement cu aparate pentru exersarea diferitelor grupe musculare.

Sunt ocupat – activitatea fizică imi ia mult timp”. În realitate, 30 minute în fiecare zi, continuu sau separat, adică câte zece minute de trei ori pe zi este perfect realizabil.

Copiii sunt activi oricum“. De fapt, activitatea fizică, mersul pe jos, mersul pe bicicletă sunt mult scăzute, mai ales în zone urbane sărace în primul rând din cauza creșterii activităților sedentare, precum privitul la televizor sau jocul pe calculator. Cel mai trist este că un obicei care nu este format în copilărie este greu de schimbat în viața adultă.

Activitatea fizică este pentru tineri – La vârsta mea nu trebuie să mă preocupe asta”. Incorect. Este dovedit faptul că activitatea fizică îmbunătățește controlul simptomelor în bolile cronice, sănătatea mentală, funcțiile cognitive, scade sentimentul de singurătate și crește interacțiunea socială.

Activitatea fizică este pentru țările industrializate“. De fapt, în toată lumea sedentarismul este un factor de risc pentru bolile cronice netransmisibile și al patrulea factor de risc pentru mortalitatea globală (6%), după tensiunea arterială crescută, dependența de tutun și nivelul crescut de glucoză în sânge.

ȘTIAȚI CĂ:

  • Activitatea fizică moderată, efectuată cu regularitate, este una dintre cele mai ușoare modalități de a ne îmbunătăți și menține sănătatea?
  • Persoanele inactive fizic ajung să se îmbolnăvească de anumite boli, cum ar fi: boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, osteoporoză sau chiar cancere (mai ales de colon și la sân)?
  • Nepracticarea sportului contribuie la scăderea nivelului de energie, a stimei de sine și a stării de sănătate mentală și emoțională, în general?
  • Lipsa exercițiilor fizice ajută la instalarea stresului, a depresiei sau a anxietății?

TEST DE CUNOȘTINȚE DESPRE ACTIVITATEA FIZICĂ

    Adevărat Fals
1 AF, întreprinsă regulat, iți poate îmbunătăți nivelul colesterolului “bun”. ☐1 ☐0
       
2 AF, efectuată cu regularitate, poate preveni hipertensiunea arterială, poate ameliora artrita și contribui la ieșirea din depresie. ☐1 ☐0
       
3 Ca să te bucuri de beneficiile AF, trebuie să faci exerciții fizice dificile și obositoare, de 6 ori pe săptămână. ☐0 ☐1
       
4 Sedentarismul este cel mai mare dușman al inimii. ☐1 ☐0
       
5 Copiii români fac în prezent mai puține exerciții fizice decât făceau în urmă cu 10 ani. ☐1 ☐0
       
6 Toate categoriile de AF aduc aceleași tipuri de beneficii. ☐0 ☐1
       
7 Cine a avut un infarct sau suferă de o boală cardiacă nu mai are voie să înceapă un program de AF. ☐0 ☐1
       
8 Persoanele în vârstă nu au nevoie să facă cele 30 de minute de mișcare pe zi. ☐0 ☐1

REZULTAT TEST

  • Punctaj 0-2: Nivel scăzut de cunoștințe. Îmbunătățeste-ți cunoștin-țele, documentează-te și mergi la medic pentru consiliere profesională.
  • Punctaj 3-5: Nivel mediu de cunostințe. Îmbunătățeste-ți cunoștin-țele, citind acest newsletter și cerându-i medicului și alte sfaturi legate de activitatea fizică.
  • Punctaj 6-8: Nivel avansat de cunoștințe. Fii la curent cu toate datele, citind acest newsletter și nu uita să ceri medicului și alte sfaturi legate de activitatea fizică.

SUGESTII PENTRU UN MINIM NECESAR DE ACTIVITATE FIZICĂ

Specialiștii recomandă:

  • Cel puțin 150 de minute de exerciții fizice, de intensitate moderată, pe tot parcursul săptămânii
  • Cel puțin 75 de minute de exerciții fizice, de intensitate crescută, pe tot parcursul săptămânii sau
  • O combinație a celor două de sus.

Acest lucru se poate face astfel:

  • Mergeți pe scări, în loc să folosiți liftul / scările rulante
  • Mergeți cu bicicleta sau pe jos până / de la serviciu
  • Parcați mașina în cel mai îndepărtat capăt al parcării
  • Faceți exerciții simple, de întindere, în timp ce stați la birou
  • În timpul liber, plimbați-vă cu bicicleta, dansați, jucați tenis, fotbal, plimbați câinele



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *