222017Jul
Chiar am nevoie de ochelari?!

Chiar am nevoie de ochelari?!

Ce este și cum apare presbiopia?

Presbiopia nu face parte dintre viciile de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism), ci reprezintă dificultatea în a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, determinată de scăderea puterii de acomodație a ochiului.

Amplitudinea cu care cristalinul își modifică forma scade o dată cu înaintarea în vârstă. Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face excepție, nici chiar cei care nu au purtat ochelari niciodată.

Așadar, cauza apariției presbiopiei este reprezentată de înaintarea în vârstă, care determină pierderea elasticității cristalinului și structurilor oculare responsabile cu acomodația.

Această boală apare în cursul aceleeași perioade standard pentru toată lumea (după 40 de ani) și doar în foarte puține cazuri s-a observat presbiopie la persoanele de 38-39 de ani.

Cum se manifestă presbiopia?

Undeva dupa vârsta de 40 de ani, toată lumea constată un fenomen vizual neplăcut:

  • scăderea capacității de a citi bine la aproape (citit, scris, telefon, ceas, etc.)
  • nevoia de a îndepărta obiectele pentrua le vedea clar

Ochiul presbiop nu mai are acomodație suficientă, respectiv, chiar dacă vedem în continuare clar obiectele situate la distanță, trebuie să purtăm ochelari pentru citit.

Aceștia vor fi necesari numai pentru activități pe care le desfășurăm la o distanță de 30-40 cm de ochi, iar dioptriile lor vor crește mai accentuat până la vărsta de 50 de ani, între 50 și 60 de ani progresia fiind mai lentă.


Diagnosticarea

Diagnosticul se stabilește în cadrul unei consultații oftalmologice, în timpul căreia se efectuează teste de rutină și se prezintă opțiunile de tratament existente.

În jurul vârstei de 40-45 de ani, indiferent că au apărut sau nu probleme cu vederea la aproape, este bine să se efectueze un consult oftalmologic complet, care să includă și fund de ochi și măsurarea tensiunii intraoculare.

Corectarea presbiopiei

Corectarea presbiopiei se face:

  • Cu ochelari
  • Cu lentile de contact
  • Pe cale chirurgicală

Se începe de obicei cu niște dioptrii mici (cu plus), urmând ca acestea să crească progresiv până la vârsta de 60 de ani.

Schimbarea ochelarilor se face de obicei la interval de 1,5-2 ani.


A vedea clar ne dă viziune

Presbiopia este o boală a vărstei înaintate.Așa cum nu putem evita apariția ridurilor pe față sau albirea părului, nu se poate evita nici apariția presbiopiei, dar asta nu înseamnă că nu putem să ne simțim tineri.

Depinde de alegererile pe care le facem ………și ar fi bine să alegem să vedem clar.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *